Çevremizdeki Kütüphaneleri Tanımak ve En Doğru Şekilde Yararlanmak

Ahi Evren Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak öğrencilerimizle çevremizdeki kütüphaneleri tanımak kütüphanelerden en iyi, en doğru şekilde yararlanabilmek için kütüphanecilik çalışması yaptık.

Bu çalışma kapsamında ilk çalışma alanımız ÖNDER Genel Merkezi Z Kütüphanesi oldu. ÖNDER Genel Merkezi Kütüphanesinde İhsan YAMAN'dan ÖNDER nedir, ÖNDER ne ile ilgilenir, ÖNDER kütüphanenin işleyişi ve kütüphaneden nasıl yararlanılacağı konusunda bilgi aldık. Kütüphane okuma salonunda Çarşamba günleri yapılan konferans ve söyleşileri zamanı ve katılma konusunda nasıl yapılır. ÖNDER'in Anadolu'daki diğer illerde kurmaya çalıştıkları Z kütüphaneler hangileridir türünden bilgi alındı. ÖNDER Kütüphanesinde bir süre kitap okuma çalışması gerçekleştirildi.

Ayrıca o ÖNDER Genel Merkezinde Prof. Dr. Osman ÖZTÜRK'ün "Müslümanın Değişmez Mesleği Kulluk" kitabının tahlili gerçekleştirildi.

Kütüphanecilik konusunda ikinci adresimiz Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mevlana Kampüsüydü  52 öğrenci ile FSM Vakıf Üniversitesine giderek kütüphanesinde araştırma teknikleri üzerine kütüphane yetkililerinden bilgi aldık. Kütüphanedeki eserleri inceleme fırsatı bulduk.

Zeytinburnu İlçesi Millet kütüphanelerinden, Merkez Efendi Millet Kütüphanesine giderek orada ikinci araştırmamızı gerçekleştirdik. Kütüphanede inceleme gerçekleştirildi. Kütüphanenin 24 saat açık olması öğrencilerimizin geç vakitlerde araştırma yapma durumlarında yararlanabilecekleri bir kütüphaneyi daha tanıma imkânı getirdi.

Sultanahmet Meydanına gidilerek Sultanahmet AT Meydanında Celalettin ÖKTEN'in Biyografisi okunarak kitabın tahlili yapıldı.

Ali Emiri'nin Millet Kütüphanesine ziyaret ettik. Kütüphane'deki yazma eserleri görmeyi, yazma eserleri incelemeyi. Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügati Türk'ünü görmeyi, Kanuni Sultan Süleyman'ın minyetür çalışmalarını öğrencilerimize göstermeyi hedefledik. Deprem dolayısı ile bina girişi yasaklanmıştı. Bahçesinde genel bilgilendirme yapılarak kütüphaneden ayrıldık.

09.12.2019 tarihinde de İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığından randevu alarak 44 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi kütüphanesine incelemeye gittik. Kütüphane yetkilisi Hanife hanımdan kütüphane hakkında yapılan çalışmalar ne şekilde yararlanılabilir. Hangi eserleri bulabiliriz tarzında İstanbul Üniversitesinin Kütüphanesi hakkında bilgi alındı.

Ayrıca İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Feza Günergün, Arap Dil ve Edebiyatı İbrahim Bey'den, Astronomi Tarihî Doktor öğretim üyesi Gaye Danışan'tan, Bilim Tarihi Kulübü Başkanı Elif Çınar Esatoğlu, Kulüp Üyeleri Yadigâr Bayraktar, İpek Durmaz, Sevinç Kazannç'tan bölümler ve kulüp çalışmaları hakkında bilgi alındı.

12.12.2019 Tarihinde İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesine gidildi. Kütüphane hakkında bilgi alındı. Kadın Eserleri Kütüphanesinde Hem kadın yazarların hem de kadınlar hakkında yazılan tüm eserlerin arşivlendiği öğrenildi.

·         Kadın Eserleri Kütüphanesinde 48 Adet Özel Arşivler Koleksiyonu, 14000 Adet Kitap Koleksiyonu, 469 Adet Süreli Yayınlar Koleksiyonları 8012 Adet Efemera Koleksiyonu, Kadın Sanatçılar Koleksiyonu, Görsel Koleksiyon

İşitsel Koleksiyon. Afiş Koleksiyonları, Sanat Eserleri Koleksiyonlar, Gazete Kupür Koleksiyonları, Sözlü Tarih Koleksiyonları, Tez Koleksiyonları, Nadir Eser Koleksiyonları, Makale Koleksiyonları olduğu bilgisi alındı. Özellikle de Efemera Koleksiyonu nedir? Sorusu ile Efemara koleksiyonlarını öğrencilerimiz inceleme yaparak Efemera ve efemarist kavramlarını öğrenmiş oldular.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ziyaretinden sonra surlar üzerinde Nurettin Topçu'nun Büyük Fetih Kitabı'nın okunması ve Balat'ta Mahkeme Altı Parkında kitabın Büyük fetih Kitabı'nın tahlilini gerçekleştirdik.

19.12.2019 tarihinde Mahmutbey Kütüphanesi Bülent Öztürk'ten işleyişi bulunan eserler. Kültür bakanlığına bağlı kütüphanelerin birine üye olma ile tüm Kültür Bakanlığı Kütüphanelerinden yararlanma imkanı bulunduğu türünden bilgiler alındı. 19 öğrenci ve rehber öğretmen Mahmutbey Kütüphanesi üzeriden Kültür Bakanlığı Kütüphanelerine üye kaydını gerçekleştirdi. Ahmet Hamdi TANPINAR'ın Beş Şehir Kitabından "İstanbul" bölümünün okunması gerçekleştirildi

15-01-202015-01-202015-01-202015-01-202015-01-2020

Yayın: 15.01.2020 - Güncelleme: 15.01.2020 14:09 - Görüntülenme: 97